Bezoekadres
Beurtvaart 9b
9101 RB Dokkum
 
KvK 01103863
0519-223201 / 06-23286117
info@ateliercuprum.nl
www.ateliercuprum.nl
 
BTW 113460612B02
Postadres
De Singel 3
9138 TC Niawier
 
ING: NL04 INGB 0004641980
openingstijden:
di-vrij: 11:00u tot 18:00u
zaterdag op afspraak

Schoonmaken met geluid

Ultrasoon geluid kent vele toepassingen. De dokter maakt echobeelden. De chirurg vergruist nierstenen. De tandarts verwijdert tandsteen. En Atelier Cuprum… reinigt uw koperblaasinstrumenten.

Ultrasoon schoon?

Geluid bestaat uit trillingen. Hoe meer trillingen, des te hoger het geluid. Net als de frequentie, uitgedrukt in hertz (Hz). Lage frequenties geven lage tonen, hoge frequenties hoge. Bij ultrasoon geluid ligt de frequentie boven 20.000 Hz. Zulk geluid is voor ons niet hoorbaar, maar ideaal voor de schoonmaak. De industrie gebruikt het veel, en ook de detailhandel, bijvoorbeeld om juwelen, lenzen, brillen en horloges te reinigen.

Zó werkt het

Ultrasoon reinigen berust op cavitatie, een natuurkundig proces. Eerst dompelen we uw koperblaasinstrument onder in een vloeistofbad. Dan sturen we daar ultrasone trillingen doorheen. In de vloeistof worden hierbij ontelbaar veel vacuümbelletjes gevormd. Stuk voor stuk imploderen die weer, wat tot ontelbaar veel schokgolfjes leidt. Het zijn déze golfjes in het bad die uiteindelijk het vuil van uw instrument af ‘borstelen’. En hoe hoger het ultrasone geluid, des te meer gasbellen en schokgolven er ontstaan. Des te grondiger tevens de reiniging.

Klinkende voordelen

Ultrasoon reinigen vormt het toppunt van kwaliteit. Want deze techniek maakt veel beter schoon dan met de hand ooit zou kunnen. Ultrasoon bereikt u zelfs de kleinste en lastigste delen van uw instrument. Ook aan de binnenkant of bij de ventielen, ventielkasten, geleiders of de veertjes. Andere voordelen? Wij kunnen werken zonder schadelijk schoonmaakmiddel. Bovendien verbruiken wij mínder schoonmaakmiddelen en water. Dat is fijn voor ons milieu. Zo klinkt goed nog beter!

Alles afgestemd op uw instrument

Ons ultrasone reinigingsbad is géén standaardbad. We hebben het speciaal laten bouwen om uw koperblaasinstrumenten effectiever te kunnen reinigen. Zo heeft het ultrasone geluid een relatief hoge frequentie: 40.000 Hz. Dat maakt de schokgolven kleiner en de schoonmaak een stuk verfijnder. Daarnaast stemmen wij de sterkte van de geluidsgolven af op elk instrument.

Verder dringt het ultrasone geluid door tot in het hele bad. Geen enkel deel van uw instrument wordt zo nog overgeslagen. Het bad zelf is slechts gevuld met water en milieuvriendelijk middel dat speciaal voor koperblaasinstrumenten is gemaakt. Tot slot hebben wij nog één troef: ons bad is groot genoeg voor zelfs de grootste blaasinstrumenten, zoals een besbas of sousafoon.