Bezoekadres
Beurtvaart 9b
9101 RB Dokkum
 
KvK 01103863
0519-223201 / 06-23286117
info@ateliercuprum.nl
www.ateliercuprum.nl
 
BTW 113460612B02
Postadres
De Singel 3
9138 TC Niawier
 
ING: NL04 INGB 0004641980
openingstijden:
di-vrij: 11:00u tot 18:00u
zaterdag op afspraak

Tips en goede gewoonten

Eten en drinken

Poets altijd uw tanden voordat u gaat spelen. Eet niet tijdens het spelen en drink ook geen suikerhoudende dranken. Al de etens- en suikerresten in uw mond komen tijdens het blazen in uw instrument terecht.

Mondstuk

Zet het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis. Klop het mondstuk niet extra vast met de hand. En zit het mondstuk vast, ga dan niet wrikken en trekken.
Probeer het mondstuk zo weinig mogelijk omgekeerd neer te zetten op de rim (rand). Hierdoor krijg je krasjes en na verloop van tijd een rim die niet meer glad is.
Maak uw mondstuk regelmatig schoon in lauw water met een mild schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld groene zeep). Om de binnenkant goed schoon te krijgen is het aan te bevelen een mondstukborsteltje te gebruiken.

Vocht

Verwijder na het spelen zoveel mogelijk het vocht uit uw instrument. Blaas het water via de waterklepjes naar buiten. Trek alle buizen los en schud het water hier zoveel mogelijk uit.
Veeg vingerafdrukken en transpiratievocht na het spelen van uw koperblaasinstrument af. Vooral die plaatsen waar het in contact is geweest met uw handen en speeksel.
Transpiratie is licht zuur en tast het materiaal aan.
Heeft u met uw instrument in de regen gespeeld, dan moet het zo snel mogelijk worden afgedroogd. Regendruppels die op het metaal indrogen, laten moeilijk verwijderbare vlekken achter.

Opbergen van je instrument

Zet uw koperblaasinstrument wanneer u het niet gebruikt nooit op de beker. Dit kan uitgebreide schade geven. Leg het instrument in de koffer terug of zet het op een daarvoor gemaakte instrumentenstandaard.
Zet of leg je blaasinstrument nooit op een plaats waar mensen of dieren er op kunnen gaan zitten of het om kunnen stoten.
Berg geen losse onderdelen zoals lessenaars, mondstukken, dempers en dergelijke in de koffer op. Of er moet een aparte opbergruimte voor zijn.
Een koffer of gigbag geeft een goede bescherming tegen het beschadigen van het blaasinstrument. Een nadeel is alleen dat het vrijwel luchtdicht afsluit. Laat daarom de koffer thuis altijd op een ruime kier staan zodat het laatste nog aanwezige vocht goed kan verdampen.

Poetsen

Gebruik voor verzilverde instrumenten een speciale poetsdoek die geïmpregneerd is met een zilverpoetsmiddel. Gebruik voor gelakte (goudkleurige) instrumenten nooit polijstmiddelen of andere sterk reinigende middelen. Dit kan de laklaag aantasten. Een pluisvrije (katoenen) vochtige doek is voldoende.
Voor gelakte instrumenten bestaat er een speciale was waarmee het instrument aan de buitenkant ingewreven kan worden. Dit geeft bescherming tegen (transpiratie)vocht. U kunt dit vergelijken met een auto die u in de was zet om de lak te beschermen.

Ventielen

De ventielen moeten regelmatig worden geolied met speciale ventielolie. De ventielolie heeft twee functies: Het zorgt er voor dat de ventielen of cilinders goed blijven werken en dat het metaal van de ventielen of cilinders beschermd wordt tegen vocht en vuil.
Het zou kunnen dat u na het schoonmaken van de ventielen en ventielkasten zeer vaak moet bij oliën. De oorzaak kan zijn dat u een te dunne olie gebruikt die wegloopt uit de ruimte tussen de ventielen en ventielkasten. En zo verdwijnt de olie van de plek waar het zijn werk moet doen.
Reinig regelmatig (ongeveer één maal per maand) de ventielen en ventielhuiskasten met wasbenzine.

Zelf knutselen

Ga nooit zelf met gereedschap aan het instrument zitten. Het metaal waaruit het gemaakt is (messing) is erg zacht. Voor je het weet heb je het instrument beschadigd.

Meer weten?

Dit zijn slechts enkele wenken. Wilt u meer weten over het zelf onderhouden van uw koperblaasinstrument dan kunt u altijd bellen of langskomen. Ook voor schoonmaak– en onderhoudsartikelen kunt u bij ons terecht. We hebben een uitgebreid assortiment en kunnen u adviseren bij het kiezen van het juiste product voor uw instrument.